Wat kost een uitvaart
In tegenstelling tot vroeger is het tegenwoordig steeds gangbaarder dat nabestaanden bij het maken van keuzes voor de uitvaart ook goed rekening houden met de kosten. Dat is geen overbodige luxe want een uitvaart is kostbaar. Uitvaartondernemers zijn in de afgelopen jaren steeds transparanter geworden en dat kan nabestaanden die goed rondkijken heel wat geld schelen.
De kosten van een uitvaart bestaan uit verschillende onderdelen. Een aantal onderdelen zou je kunnen beschouwen als basisonderdelen. Denk dan bijvoorbeeld aan de kosten voor het delven van het graf, de grafrechten of de kosten voor het cremeren van een overledene. Maar daarnaast zijn er tal van onderdelen die van invloed zijn op de totale kosten van de uitvaart. Hoe luxer men de uitvaart invult hoe duurder het wordt. Kiest u voor alleen een kopje koffie na de plechtigheid of wilt u dat de belangstellenden worden voorzien van een drankje en bittergarnituur? Wordt de overledene begraven in een algemeen graf of een particulier graf? Het zijn allemaal zaken die mede bepalen wat de uitvaart gaat kosten.
Online uitvaart kostencalculator
Om een indruk te krijgen wat de kosten van de uitvaart zullen zijn kunt u gebruik maken van de handige online uitvaart kostencalculator. U kunt daar per onderdeel van de uitvaart aangeven wat uw wensen zijn en dan ziet u onderaan staan wat de uitvaart ongeveer zal gaan kosten. Zo ziet u in een oogopslag of de uitvaart zoals u hem voor ogen heeft ook past binnen het beschikbare budget.
Deze kostencalculator maakt gebruik van de gemiddelde tarieven die in Nederland in rekening worden gebracht. Deze cijfers worden jaarlijks aangeleverd door uitvaartondernemers en toeleveranciers uit de uitvaartbranche. De tarieven voor grafrechten verschillen in Nederland enorm per gemeente. Dat kan gaan om duizenden euro’s verschil per gemeente. Als u kiest voor een begrafenis in Rotterdam dan kunt u voor de actuele begraafkosten contact opnemen met de beheerder van de begraafplaats van uw keuze. U kunt natuurlijk ook tarieven opvragen van meerdere begraafplaatsen. Kijk voor telefoonnummers van begraafplaatsen in Rotterdam in het hoofdstuk ‘Begraafplaatsen in Rotterdam’
Goedkope uitvaart in Rotterdam
Een belangrijke tip voor iedereen die een uitvaart moet regelen is om eerst te kijken naar het beschikbare budget. Als een familie een klein budget heeft dan zijn er voldoende mogelijkheden om toch een heel mooi, persoonlijk en goed afscheid te regelen. Deze families kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om de plechtigheid thuis te houden. De uitvaartverzorger helpt de familie dan bij alle noodzakelijke producten en diensten die komen kijken bij een uitvaart. Op deze manier kunnen nabestaanden al snel enkele duizenden euro’s besparen.
Een goedkope begrafenis in Rotterdam wordt al aangeboden vanaf 2.235 (inclusief graf), kijk voor meer informatie op www.budgetbegrafenis.nl. Op www.budgetcrematie.nl wordt een goedkope crematie al vanaf 1.515 euro aangeboden.
Uitvaartondernemers vergelijken
Er zijn tientallen uitvaartondernemers actief in Rotterdam. Het mag duidelijk zijn dat er grote verschillen bestaan tussen deze uitvaartondernemers. Het kan dan gaan om prijsverschillen maar zeker ook om verschillen in de kwaliteit van de diensten. Het is daarom ook zeer verstandig om altijd meerdere uitvaartondernemers met elkaar te vergelijken.
Sinds begin 2014 kan op de website www.uitvaartmarkt.nl heel eenvoudig een vergelijking gemaakt worden tussen uitvaartondernemers uit Rotterdam. Op de site kan een wensenformulier worden ingevuld waarmee families de uitvaart helemaal kunnen samenstellen zoals zij het zelf willen. Binnen enkele uren ontvangt de aanvrager verschillende offertes van uitvaartondernemers uit Rotterdam. Zo kan men zien wat de uitvaart gaat kosten maar de site maakt het ook mogelijk om alvast nader kennis te maken met de uitvaartondernemer. Zo presenteren verschillende uitvaartondernemers zich middels een bedrijfsvideo waardoor u van te voren kunt zien wie u over de vloer krijgt. U kunt ook lezen wat de ervaringen van andere families zijn met de uitvaartondernemer.
Uitvaartondernemer niet verplicht
Veel mensen denken dat ze verplicht zijn om gebruik te maken van de diensten van een uitvaartondernemer. Maar dat is niet het geval, als u wilt mag u in principe alles zelf regelen, zolang u zich maar houdt aan de Wet op de lijkbezorging. Het is daarbij vooral belangrijk dat de overledene uiterlijk op de zesde werkdag na overlijden wordt begraven of gecremeerd.
Mensen die de uitvaart zelf willen organiseren moeten zich wel realiseren dat ze zich heel wat werk op de hals halen. Er moet in heel korte tijd namelijk erg veel geregeld worden en er moeten veel keuzes worden gemaakt. Er moet contact worden gelegd met de begraafplaats of het crematorium. Maar er moet bij de gemeente ook aangifte gedaan worden van overlijden omdat de gemeente ander geen verlof tot begraven of cremeren kan afgeven. Zonder dat verlof zal geen crematorium of begraafplaats in Rotterdam de overledene accepteren.
Ook moet er gekeken worden naar de verzorging van de overledene. Mensen die hun overleden dierbare bij leven nooit naakt hebben gezien doen er goed aan om zich af te vragen of ze dat na het overlijden wel willen. Los van het ‘naakt aspect’ kan het ook fysiek zwaar zijn om een overledene te verzorgen omdat het lichaam niet meer meewerkt.
In de infotheek van Uitvaart.nl staat stap voor stap beschreven wat mensen moeten weten om een uitvaart helemaal zelf te kunnen regelen. U kunt dat lezen in het hoofdstuk ’Een uitvaart zelf regelen’.
Uitvaartverzekering
Veel Nederlanders hebben een uitvaartverzekering. Deze uitvaartverzekering zorgt ervoor dat (een deel van) de uitvaart verzekerd is. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen, maar in grote lijnen komt het neer op twee varianten. Er kan gekozen worden voor een natura uitvaartverzekering of een kapitaalverzekering.
Bij zowel een kapitaalverzekering als een naturaverzekering mogen de nabestaanden zelf kiezen welke uitvaartondernemer de uitvaart verzorgt. Bij een kapitaalverzekering staat in de polis welk bedrag er uitgekeerd wordt voor de uitvaart. Bij een naturaverzekering is de overledene verzekerd voor een pakket aan diensten. De verzekeraar zal proberen om de uitvaart zelf te morgen verzorgen omdat dat voor de verzekeraar gunstiger is dan wanneer er een bedrag uitgekeerd moet worden. Maar meestal kan de uitvaartondernemer van eigen keuze de uitvaart verzorgen voor het bedrag wat de verzekeraar moet uitkeren. U kunt uw eigen uitvaartondernemer vragen om de polis te regelen met de verzekeraar.
Als u meer informatie wilt over uitvaartverzekeringen kunt u kijken op www.uitvaartverzekering.com.
Uitvaartverzekeringsregister
Uitvaartverzekeringsregister.nl voorkomt ‘vergeten’ uitvaartpolissen
Het komt maar al te vaak voor. Een (ver) familielid overlijdt, en als nabestaande weet je eigenlijk niet of de overledene een uitvaartverzekering had. Als je dan ook geen verzekeringspapieren kan vinden, wordt het heel moeilijk om te achterhalen of en waar iemand verzekerd is.
Sinds december 2015 is er een site waar iedereen kan vastleggen of en waar men een uitvaartverzekering heeft: http://www.uitvaartverzekeringsregister.nl
Op de site kan iedereen vastleggen of men wel of geen uitvaartverzekering heeft. En zo ja, bij welke maatschappij. Vergelijk het met het donorregister. Ook als je vast laat leggen dat je geen verzekering hebt, biedt dat nabestaanden duidelijkheid.
Door te zoeken op het Burger Service Nummer (BSN) en geboortedatum van de overledene kunnen nabestaanden later eenvoudig opvragen of er voor hun dierbare overledene wellicht ooit een uitvaartpolis is afgesloten. Zo wordt voorkomen dat iemand jarenlang heeft betaald voor zijn uitvaartverzekering maar dat de polis nooit wordt uitgekeerd omdat de nabestaanden er niet van op de hoogte waren.