Uitvaart Rotterdam

Uitvaartondernemer kiezen

Hoe kies je een uitvaartondernemer in Rotterdam?

In Rotterdam zijn tientallen uitvaartondernemers actief. De kwaliteit van de dienstverlening kan verschillen per organisatie. De beste uitvaartondernemers uit Rotterdam vindt u in de bedrijvengids.

Er zijn verschillende zaken die meespelen bij de keuze voor een uitvaartondernemer. Om u op weg te helpen hebben wij een aantal zaken omschreven die van invloed kunnen zijn bij het kiezen van een uitvaartondernemer.

Veel mensen denken dat ze na een overlijden vrijwel direct een uitvaartondernemer moeten bellen. Maar dat is helemaal niet het geval, niets verplicht u om binnen een paar minuten te bellen met een uitvaartondernemer. U kunt hiervoor gerust de tijd nemen om eerst informatie in te winnen en om meerdere offertes aan te vragen.

Uitvaartverzekering

Voordat u een uitvaartondernemer in Rotterdam gaat bellen kunt u het beste eerst uitzoeken of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Als er geen uitvaartverzekering is kunt u contact opnemen met de uitvaartondernemer van uw keuze.

Ook wanneer de overledene een uitvaartverzekering heeft mag u gewoon zelf een uitvaartondernemer kiezen die het beste bij u past. In veel gevallen is het zelfs zo dat andere uitvaartverzorgers de uitvaart veel voordeliger kunnen verzorgen.

Als de overledene een naturaverzekering heeft wil de verzekeraar de uitvaart doorgaans het liefst zelf uitvoeren. Dat is voor de verzekeraar voordeliger dan wanneer deze een geldbedrag moet uitkeren. Wanneer uw overleden dierbare een naturaverzekering heeft kunt u de verzekeraar bellen om te vragen welk bedrag er wordt uitgekeerd als een ander de uitvaart verzorgt. U kunt ook uw uitvaartondernemer van keuze vragen om de polis te regelen met de verzekeraar.

Taken van de uitvaartondernemer

De werkzaamheden van een uitvaartondernemer zijn heel divers. Er komen heel verschillende zaken kijken bij een uitvaart. Denk aan het verzorgen van de overledene, het bespreken van de locatie voor de uitvaartplechtigheid en het regelen van de crematie of begraafplaats. Maar van een uitvaartverzorger mag ook nog de nodige creativiteit worden verwacht. Zo moet hij families kunnen ondersteunen met het vormgeven van een uitvaart die helemaal past bij de familie en de overledene. Veel uitvaartverzorgers kunnen ook helpen bij het vormgeven van de rouwkaart. Kortom een heel gevarieerd takenpakket.

Wanneer u kennismaakt met een uitvaartverzorger is het belangrijk dat u een goede klik hebt. U moet er een goed gevoel bij hebben dat de uitvaartverzorger u kan ondersteunen op een manier zoals u dat wilt. Wanneer u bij het eerste contact met de verzorger toch twijfels krijgt of er een klik is kunt u natuurlijk altijd vragen om een andere uitvaartverzorger of kiezen voor een andere uitvaartonderneming.

24-uurs kamer

Verschillende uitvaartondernemers uit Rotterdam beschikken over een of meerdere 24-uurs kamers. Dit zijn ruimtes waar familie 24-uur per dag bij de overledene kunnen komen zonder dat ze een afspraak hoeven te maken. Ze hebben de beschikking over een eigen sleutel waarmee ze naar binnen kunnen. Als u het een prettig idee vindt dat u helemaal vrij bent om de overledene te bezoeken, maar u de overledene niet thuis kan opbaren dan is het verstandig om te vragen of de uitvaartondernemer de beschikking heeft over een 24-uurs kamer. In ons hoofdstuk ‘Uitvaartcentrum in Rotterdam’ vindt u meer informatie over opbaarruimtes.

Uitvaartondernemers met elkaar vergelijken

Er zijn tientallen uitvaartondernemers actief in Rotterdam. Het mag duidelijk zijn dat er grote verschillen bestaan tussen deze uitvaartondernemers. Het kan dan gaan om prijsverschillen maar zeker ook om verschillen in de kwaliteit van de diensten. Het is daarom ook zeer verstandig om altijd meerdere uitvaartondernemers met elkaar te vergelijken.

Sinds begin 2014 kan op de website www.uitvaartmarkt.nl heel eenvoudig een vergelijking gemaakt worden tussen uitvaartondernemers uit Rotterdam. Op de site kan een wensenformulier worden ingevuld waarmee families de uitvaart helemaal kunnen samenstellen zoals zij het zelf willen. Binnen enkele uren ontvangt de aanvrager verschillende offertes van uitvaartondernemers uit Rotterdam. Zo kan men zien wat de uitvaart gaat kosten maar de site maakt het ook mogelijk om alvast nader kennis te maken met de uitvaartondernemer. Zo presenteren verschillende uitvaartondernemers zich middels een bedrijfsvideo waardoor u van te voren kunt zien wie u over de vloer krijgt. U kunt ook lezen wat de ervaringen van andere families zijn met de uitvaartondernemer.

Wie uitvaartondernemers vooral op prijs wil vergelijken kan prima terecht bij de site UitvaartOffertes.nl. Ook het gebruik van deze site is kosteloos en verplicht u tot niets. Er zijn veel uitvaartondernemers in Rotterdam dus het loont zonder meer om offertes aan te vragen en te vergelijken. Het kan u honderden tot zelfs duizenden euro's besparen!

Uitvaart zonder uitvaartondernemer

U bent niet verplicht om een uitvaartondernemer in de arm te nemen als een dierbare van u is overleden. Niets staat u in de weg om de hele uitvaart helemaal zelf te regelen. U moet zich wel houden aan de Wet op de lijkbezorging die onder andere voorschrijft dat de overledene uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden moet worden begraven of gecremeerd.

Ter beschikking stelling aan de wetenschap

Het kan ook zijn dat de overledene bij leven heeft geregeld dat zijn of haar lichaam ter beschikking wordt gesteld aan de wetenschap. Dat heeft consequenties voor de uitvaart, want het lichaam moet doorgaans binnen 24-uur worden geconserveerd. In sommige gevallen kiest de familie ervoor om het afscheid een aantal dagen later te houden, zonder dat het lichaam daarbij aanwezig is.

Meer informatie over ter beschikking stelling aan de wetenschap en de rol van het Erasmus MC kunt u lezen in het hoofdstuk ‘Ter beschikking stelling aan de wetenschap’.

Overlijden in regio Rotterdam melden?
Bel nu direct: 010 - 820 9606