Uitvaart Rotterdam

Ter beschikking stelling van de wetenschap

Het kan zijn dat de overledene bij leven heeft geregeld dat het lichaam na overlijden ter beschikking gesteld wordt aan de wetenschap. In dat geval wordt het lichaam na overlijden opgeslagen en kunnen artsen in opleiding praktijkervaring opdoen op het lichaam. De lichamen worden ook gebruikt door specialisten die moeilijke operaties willen voorbereiden of voor bijscholing. Al deze lichamen samen dragen bij aan de ontwikkeling van de medische wetenschap.

Voor de nabestaanden kan het soms wel moeilijk zijn als hun dierbare hier voor kiest. Omdat het lichaam doorgaans binnen 24-uur geconserveerd moet worden. Dat houdt in dat er meestal geen echte uitvaart kan plaatsvinden met de overledene erbij. Nabestaanden kiezen er soms voor om op een later moment een afscheidsplechtigheid te houden. Een ander nadeel voor nabestaanden is dat ze geen plek hebben om de overledene te gedenken. Er is namelijk geen graf of een urn met de as. De lichamen worden nadat ze zijn ‘opgebruikt’ gecremeerd. Het is nooit mogelijk om het lichaam later weer terug te krijgen om de overledene toch nog te kunnen begraven of cremeren.

Als u uw lichaam ter beschikking wilt stellen aan de wetenschappers van het Erasmus MC dan kunt u het beste contact opnemen met de afdeling Neurowetenschappen-Anatomie van het Erasmus MC. Het is belangrijk om te weten dat ziekenhuizen doorgaans een overschot aan lichamen hebben. Het is dus mogelijk dat een verzoek wordt afgewezen en dat er dus een ‘gewone’ uitvaart geregeld moet worden.

Bezoekadres
Erasmus MC
Afdeling Neurowetenschappen-Anatomie
Postbus 2040
3000 CA Rotterdam
(010) 704 32 79 (Bereikbaar op werkdagen tussen 10.00 – 11.00 uur)
Deze afdeling is ook ter bereiken via mail: terbeschikkingstelling@erasmusmc.nl

Voor meer informatie over het ter beschikking stellen van een lichaam kunt u kijken in de infotheek van Uitvaart.nl.

Overlijden in regio Rotterdam melden?
Bel nu direct: 010 - 820 9606