Uitvaart Rotterdam

Begraafplaatsen in Rotterdam

Mensen in Rotterdam die kiezen voor een begrafenis kunnen kiezen uit diverse begraafplaatsen. Er zijn verschillende kerken die beschikken over een eigen kerkhof in Rotterdam. Daarnaast zijn er zeven gemeentelijke begraafplaatsen. In het onderste deel van deze pagina vindt u de adressen van de meest relevante begraafplaatsen in Rotterdam.

Algemeen of particulier graf

Het komt regelmatig voor dat mensen niet weten wat het verschil is tussen algemeen graf en een particulier graf. Toch is het heel belangrijk om het verschil te weten als je een begrafenis moet regelen.

In een algemeen graf worden drie overledenen begraven op volgorde van overlijden. Dat wil dus zeggen dat de kans groot is dat de overleden die er worden begraven elkaar bij leven nooit hebben gekend. Op het graf is doorgaans ruimte voor drie kleine liggende monumentjes. Het graf mag tien jaar na de laatste bijzetting worden geruimd. Het is ook belangrijk om te weten dat het doorgaans niet mogelijk is om de grafrechten na die tien jaar te verlengen. De menselijke resten worden na het ruimen geplaatst in een massagraf (ook wel knekelput genoemd).

Een particulier graf (wordt vaak een koop graf genoemd) biedt ruimte aan 1, 2 of 3 overledenen. De eigenaar van het graf (dat is de persoon die beschikt over de grafrechten, doorgaans is dat de opdrachtgever van de uitvaart) beslist wie er in het graf worden begraven. In de meeste gevallen worden familieleden bij elkaar begraven in een particulier graf. De graven worden uitgegeven voor twintig jaar of langer. Na het aflopen van de afgesproken termijn kunnen de grafrechten worden verlengd met periodes van tien jaar of langer. U kunt de beheerder van de begraafplaats van uw keuze vragen voor hoeveel jaren een graf kan worden uitgegeven.

Kosten graven

De kosten die worden gerekend voor een graf en het verlengen van grafrechten kunnen enorm verschillen per begraafplaats. Een algemeen graf is goedkoper dan een particulier graf. Families kunnen soms honderden (in extreme gevallen zelfs duizenden) euro’s besparen door meerdere offertes op te vragen bij verschillende begraafplaatsen. Wanneer u een offerte aanvraagt is het verstandig om er bij aan te geven dat u wilt weten wat de totaalprijs is. Want naast de kosten voor de grafrechten worden soms ook andere kosten (zoals het delven van het graf) in rekening gebracht.

Niet alleen begraven op begraafplaats

De meeste begraafplaatsen in Rotterdam bieden ook verschillende soorten van asbestemming aan. Zo is er meestal een speciaal veld waar de as van overledenen kan worden verstrooid. Ook is het mogelijk om een ruimte te huren in een urnenmuur waar u de urn van u dierbare kunt bewaren. Net als bij een graf kunt u een plek huren voor een vooraf afgesproken periode welke na afloop verlengd kan worden.

Bovengronds begraven

Niet in de grond, maar juist bovengrond worden begraven. In Rotterdam wordt het bovengrondsbegravend onder andere mogelijk gemaakt op begraafplaats Crooswijk. De bovengrondse graven bestaan meestal uit een betonnen constructie van drie etages waardoor er drie overledenen boven elkaar kunnen worden bijgezet.

De kist of de opbaarplank met de overledene wordt in een soort van nis geschoven waarna er een betonnen plaat voor wordt gemonteerd. Net als bij ‘ondergrondse graven’ wordt een bovengrondsgraf uitgegeven voor een vooraf afgesproken periode (minimaal 10 jaar). Na afloop kan de familie er voor kiezen om de periode te verlengen. Op begraafplaats Crooswijk betaald u voor een bovengrondse nis, voor een periode van 30 jaar € 6.315, - (dit is het tarief dat geldig is in 2015).

Begraafplaatsen in Rotterdam

Begraafplaats Crooswijk
Kerkhoflaan 1
3034TA Rotterdam
Tel.: 010-4898540
Email: info@begraafplaatsen.rotterdam.nl

Begraafplaats Hoek van Holland
Kerkhofweg 6
3151TN Hoek van Holland
Tel.: 010-4898540
Email: info@begraafplaatsen.rotterdam.nl

Begraafplaats Hofwijk
Delftweg 230
3046ND Rotterdam
Tel.: 010-4898570
Email: info@begraafplaatsen.rotterdam.nl

Begraafplaats Oudeland
Oudelandseweg 211
3194XA Rotterdam-Hoogvliet
Tel.: 010-4898565
Email: info@begraafplaatsen.rotterdam.nl

Begraafplaats Pernis
Ring 548
3195XT Rotterdam
Tel.: 010-4898565
Email: info@begraafplaatsen.rotterdam.nl

Begraafplaats Rozenburg
Molenweg 40
3181AT Rotterdam
Tel.: 010-4898560
Email: info@begraafplaatsen.rotterdam.nl

Zuiderbegraafplaats
Slinge 50
3084EB Rotterdam
Tel.: 010-4898560
Email: info@begraafplaatsen.rotterdam.nl

Video: Troostrijk Crooswijk

De Algemene begraafplaats Crooswijk, gelegen aan de Kerkhoflaan, is een van de bekendste begraafplaatsen van Rotterdam. De gemeente heeft deze video laten maken waarin de kijker mee kan kijken achter de schermen op de begraafplaats.

Overlijden in regio Rotterdam melden?
Bel nu direct: 010 - 820 9606