Uitvaart Rotterdam

As verstrooien

Regels asverstrooiing Rotterdam

Wanneer u er voor kiest om de as van uw overleden dierbare niet te bewaren maar te verstrooien dan moet u rekening houden met een aantal regels. Als u as wilt verstrooien in uw eigen achtertuin dan kunt u dat in principe gerust doen. Maar wanneer u de as wilt verstrooien op grond die niet van u is dan moet u officieel eerst toestemming vragen aan de eigenaar van de grond. In Rotterdam is de kans dus groot dat u de gemeente om toestemming moet vragen wanneer u de as bijvoorbeeld wilt verstrooien in een park in de stad.

Wanneer u de as wilt gaan verstrooien in een druk gebied zal de kans erg klein zijn dat de gemeente toestemming geeft. Dat is eigenlijk ook wel logisch omdat andere mensen er overlast van kunnen ondervinden. Tegelijkertijd zou u zichzelf kunnen afvragen of het wel verstandig is om de as van een dierbare achter te laten in bijvoorbeeld een druk winkelgebied. De kans is dan erg groot dat er allemaal mensen overheen gaan lopen of dat de as wordt opgeveegd en in een vuilnisbak beland.

Wanneer u de as wilt verstrooien in de Maas dan hoort u daarvoor officieel ook toestemming te vragen bij Rijkswaterstaat. Het is overigens niet heel waarschijnlijk dat u geboeid wordt afgevoerd door de politie wanneer u as verstrooid zonder toestemming. Wat dat aan gaat telt dat mensen ook hun logische verstand moeten gebruiken en zich bijvoorbeeld afvragen of het verstrooien op een bepaalde plek voor overlast kan zorgen of niet.

Als u de as wilt verstrooien in open zee dan kunt u dat legaal doen zonder vooraf toestemming te vragen. Dit moet overigens wel nadrukkelijk gebeuren in open zee, dus een aantal mijl van de kust af. U zult dit dus moeten doen vanaf een boot of uit een vliegtuig.

Toestemming vragen as verstrooien gemeente Rotterdam

Wanneer u de as van uw dierbare wilt verstrooien op grond van de gemeente die niet is aangewezen als verstrooiplaats dan kunt u het beste even bellen met de gemeente om te vragen wat de mogelijkheden zijn. Het telefoonnummer van de gemeente Rotterdam is: 14010

As verstrooien bij crematorium

De meeste crematoria in Rotterdam beschikken over speciale verstrooivelden voor as. Tegen betaling kan de familie de as van hun dierbare daar verstrooien. Bij sommige crematoria is het mogelijk om tegen (extra) betaling een klein naambordje te laten plaatsen op een herdenkingsmonument bij het verstrooiveld.

U kunt het beste even contact opnemen met het crematorium van uw keuze om te vragen wat de mogelijkheden en de kosten van het verstrooien zijn. Uw uitvaartondernemer kan u hier uiteraard ook bij helpen.

Telefoonnummer crematorium Rotterdam:

Crematorium Hofwijk: 010 - 489 85 70
Crematorium Schollevaar (Capelle aan den IJssel):040-262 49 00
Crematorium Rotterdam, 0800 - 1292
Crematorium de Ommering , 040-262 49 00
Crematorium Beukenhof (Schiedam), 010 471 1222
Crematorium St. Laurentius, 010-4136308

As verstrooien op begraafplaats Rotterdam

Bijna alle begraafplaatsen in Rotterdam bieden verschillende asbestemmingen aan. Doorgaans beschikt de begraafplaats over een speciaal verstrooiveld waar families de as kunnen verstrooien (tegen betaling). De as zal dan na een regenbui verdwijnen in de grond. Het is goed om van te voren te realiseren dat ook strooivelden van tijd tot tijd gemaaid moeten worden. De as blijft dus niet voor altijd op dezelfde plaats liggen, maar verdwijnt na (korte)tijd.

Voor de mogelijkheden en de tarieven kunt u contact opnemen met de beheerder van de begraafplaats.

Er zijn ook begraafplaatsen in Rotterdam waar men de beschikking heeft over urnenmuren. Een urnenmuur wordt ook wel een columbarium genoemd. In deze muur zijn nissen aangelegd waarin urnen bewaard kunnen worden. Op sommige begraafplaatsen kunnen speciale urnengraven worden gebruikt om de urn met de as te bewaren. Op die manier hebben nabestaanden dus toch een plek om hun dierbare te gedenken. De urnengraven en de nissen worden uitgegeven voor een periode van jaren. Na het verstrijken van die periode kunnen de rechten (net als bij grafrechten) worden verlengd.

Als u meer wilt lezen over de mogelijkheden om as te bewaren op een begraafplaats dan kunt u verder lezen in ons hoofdstuk As bewaren.

Telefoonnummer begraafplaatsen Rotterdam:
Begraafplaats Crooswijk: 010-4898540
Begraafplaats Hoek van Holland: 010-4898540
Begraafplaats Hofwijk: 010-4898570
Begraafplaats Oudeland: 010-4898565
Begraafplaats Pernis: 010-4898565
Begraafplaats Rozenburg: 010-4898560
Zuiderbegraafplaats: 010-4898560

Overlijden in regio Rotterdam melden?
Bel nu direct: 010 - 820 9606