Uitvaart Rotterdam

As bewaren

Veel families kiezen er voor om de as van hun overleden dierbare te bewaren. Door de as te bewaren behouden ze een plek om de overledene te kunnen gedenken. Het kan ook zijn dat families er voor kiezen om de as eerst voor een aantal jaar te bewaren om het daarna alsnog te verstrooien. As kan op heel veel verschillende manieren worden bewaard. Denk aan een urn, assieraad, monument, in glas, in een graf of als tatoeage op het lichaam.

U kunt het zo gek niet bedenken of het wordt wel aangeboden als asbestemming. Heel veel kunstenaars bieden hun eigen creaties aan als asbestemming. Doordat de keuze zo groot is komt het soms ook voor dat families niet tot een besluit kunnen komen. Om u een te inspireren en te helpen om een keuze te kunnen maken hebben we een aantal mogelijkheden beschreven in dit hoofdstuk.

Urnen

De urn is de meest gebruikte asbestemming in Nederland. Urnen zijn er in diverse vormen en maten. Ze worden gemaakt van diverse materialen. Wanneer u een urn koopt moet u er rekening mee houden of u de urn binnen wilt bewaren of bijvoorbeeld buiten op een begraafplaats. In dat laatste geval is het belangrijk dat u een urn koopt die goed tegen de weersinvloeden kan. Het moet een exemplaar zijn dat niet kan gaan roesten.

In de meeste urnen is ruimte voor de as van één overledene. Maar er zijn ook speciale urnen op de markt waar ruimte is voor de as van twee personen. Die kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de as van een echtpaar in te bewaren.

Tegenwoordig worden ook steeds vaker mini urntjes verkocht die er precies hetzelfde uitzien als de grote urn. Dat geeft families de mogelijkheid om een deel van de as te verdelen over meerdere nabestaanden. Het grootste deel gaat dan in de grote urn en in de kleine mini urntjes wordt dan een beetje as gedaan.

Voor overleden kinderen zijn er speciale kinderurntjes op de markt. Deze urntjes zijn gemaakt in speciale vormen en kleuren die passen bij kinderen.

Kijk voor een compleet overzicht aan urnen in diverse soorten en maten op urnenwinkel.nl.

Assieraden

Assieraden maken het mogelijk om een beetje van de as van een overleden dierbare bij je te dragen. De assieraden zien er net zo uit als gewone sieraden, maar het verschil is dat in een assieraad een kleine ruimte is verwerkt waar was as ingestopt kan worden. Er zijn heel veel verschillende soorten assieraden te verkrijgen. Het kan gaan om een ring, ketting, armband, bedel, horloge of medaillon.

De as wordt verwerkt in een kleine ruimte die met een schroefje is af te sluiten. Het schroefje maakt dat het mogelijk is om de as er later uit halen en over te plaatsen in bijvoorbeeld een nieuw assieraad. Een assieraad is voor mensen een heel persoonlijk monumentje waar andere mensen niet direct aan kunnen zien dat er as in zit. De prijzen van assieraden variëren van redelijk betaalbaar tot bijzonder kostbaar.

Voor veel nabestaanden is een assieraad een soort van persoonlijk monumentje van de overledene. Het voordeel ervan is dat het er ook nog mooi uitziet en dat het niet direct allemaal vragen oproept bij andere mensen. Bij de meeste assieraden zit de as in een ruimte die wordt afgesloten met een schroefje. Dat maakt het mogelijk om de as er later weer uit te halen om deze in een ander sieraad opnieuw te gebruiken. Net als bij reguliere sieraden telt dat de prijzen variëren.

Persoonlijk kunstwerk voor as

Verschillende kunstenaars uit Rotterdam en omgeving maken speciale monumenten waarin de as kan worden opgeslagen. Het gaat om hele persoonlijke monumenten omdat de kunstenaars ze maken in opdracht van de families. Sommige families kiezen ervoor om de as met het monument te plaatsen op een begraafplaats of bij het crematorium. Andere families bewaren het kunstwerk thuis. Als u het kunstwerk buiten plaatst dan is het heel belangrijk om te kijken of het zo stevig vast staat dat het niet kan worden gestolen. Want u moet er niet aan denken dat u op een dag ontdekt dat het monument met de as is verdwenen.

Urnenmuur of columbarium in Rotterdam

Op de meeste begraafplaatsen en bij de verschillende crematoria in Rotterdam zijn urnenmuren gebouwd. Een urnenmuur wordt ook wel een columbarium genoemd. In deze urnenmuren zijn nissen gemaakt waar een urn met de as van een overledene in kan worden bijgezet. De nissen zijn te huur voor een bepaalde tijd. Als de afgesproken tijd is afgelopen kan deze periode worden verlengd. Het werkt wat dat aan gaat eigenlijk net zoals bij grafrechten.

Urnengraven

Veel begraafplaatsen en enkele crematoria in Rotterdam beschikken over zogenaamde urnengraven. Deze graven zien er precies zo uit als gewone graven, met het verschil dat ze een stuk kleiner zijn. De as wordt doorgaans in een urn gedaan en dan begraven. Op die manier kan de urn er eventueel uit worden gehaald als de grafrechten zijn verlopen.

Kinderhofje

Verschillende begraafplaatsen in Rotterdam hebben een speciaal kinderhofje ingericht. Hier is ruimte voor ouders om de urn met de as van hun kind te begraven. Op de graven kunnen speciale kindermonumentjes worden geplaatst. Denk daarbij aan een monument in de vorm van een paddenstoel of een auto. In de kinderhofjes zie je vaak ook speelgoed dat ouders op het graf van hun kind hebben geplaatst.

Overlijden in regio Rotterdam melden?
Bel nu direct: 010 - 820 9606